Obsah článku:
Ovar a ječné kroupy: Tradiční česká pochoutka, která zahřeje tělo i duši
Milí příznivci dobré české kuchyně,
dnes se s vámi podělím o recept na ovar a ječné kroupy, který provází naše rodiny už po generace. Ovar s ječnými kroupami je skutečná klasika, která dokáže zahřát v chladných zimních dnech a přinést tu pravou vánoční atmosféru do vašeho domova. Jako food bloggerka s patnáctiletou praxí vám mohu říct, že tento recept je skutečným pokladem české gastronomie.
Ovarové koleno je základem mnoha tradičních českých pokrmů a jeho příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Důležité je vybrat kvalitní maso a dodržet správný postup vaření. Z vlastní zkušenosti vím, že ovarová polévka s kroupami je nejlepší, když se vaří s láskou a trpělivostí. POdává se podle tradice na Nový rok a připravuje se z vepřové hlavy, která Vám zbyde po silvestrovském veselí.
Ovar a ječné kroupy – Seznam surovin:
- 1,5 kg vepřového kolena s kostí
- 250 g ječných kroup
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 celer
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 8 kuliček černého pepře
- 2 lžíce soli
- 2 litry vody
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Ovar a ječné kroupy – Postup receptu:
- Vepřové koleno důkladně omyjeme a očistíme. Pro přípravu ovaru z kolena je důležité, aby maso bylo čerstvé a kvalitní.
- Do velkého hrnce vložíme očištěné maso, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
- Jakmile voda začne vřít, sebereme pěnu a přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na větší kusy, koření a sůl.
- Vaříme na mírném ohni přibližně 2-2,5 hodiny, dokud maso není měkké a samo se odděluje od kosti.
- Mezitím si připravíme ječné kroupy. Propereme je ve studené vodě a namočíme na 30 minut.
- V samostatném hrnci uvaříme kroupy v osolené vodě doměkka (asi 40-45 minut).
- Uvařené maso vyjmeme z vývaru a necháme mírně zchladnout.
- Vývar přecedíme a použijeme pro přípravu ovarové polévky s kroupami.
- Maso obereme z kosti a nakrájíme na menší kousky.
- Na talíř servírujeme uvařené kroupy, na ně položíme nakrájené maso a zalijeme horkým vývarem.
- Ozdobíme čerstvou petrželkou.
Jak to dělají jinde
Ovar a ječné kroupy na toprecepty.cz