Ovar a ječné kroupy

Ovar a ječné kroupy: Uvař si babiččinu polévku!

Ovar a ječné kroupy: Tradiční česká pochoutka, která zahřeje tělo i duši

Milí příznivci dobré české kuchyně,

dnes se s vámi podělím o recept na ovar a ječné kroupy, který provází naše rodiny už po generace. Ovar s ječnými kroupami je skutečná klasika, která dokáže zahřát v chladných zimních dnech a přinést tu pravou vánoční atmosféru do vašeho domova. Jako food bloggerka s patnáctiletou praxí vám mohu říct, že tento recept je skutečným pokladem české gastronomie.

Ovarové koleno je základem mnoha tradičních českých pokrmů a jeho příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Důležité je vybrat kvalitní maso a dodržet správný postup vaření. Z vlastní zkušenosti vím, že ovarová polévka s kroupami je nejlepší, když se vaří s láskou a trpělivostí. POdává se podle tradice na Nový rok a připravuje se z vepřové hlavy, která Vám zbyde po silvestrovském veselí.

Ovar a ječné kroupy – Seznam surovin:

  • 1,5 kg vepřového kolena s kostí
  • 250 g ječných kroup
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 celer
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček černého pepře
  • 2 lžíce soli
  • 2 litry vody
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Ovar a ječné kroupy – Postup receptu:

  1. Vepřové koleno důkladně omyjeme a očistíme. Pro přípravu ovaru z kolena je důležité, aby maso bylo čerstvé a kvalitní.
  2. Do velkého hrnce vložíme očištěné maso, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
  3. Jakmile voda začne vřít, sebereme pěnu a přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na větší kusy, koření a sůl.
  4. Vaříme na mírném ohni přibližně 2-2,5 hodiny, dokud maso není měkké a samo se odděluje od kosti.
  5. Mezitím si připravíme ječné kroupy. Propereme je ve studené vodě a namočíme na 30 minut.
  6. V samostatném hrnci uvaříme kroupy v osolené vodě doměkka (asi 40-45 minut).
  7. Uvařené maso vyjmeme z vývaru a necháme mírně zchladnout.
  8. Vývar přecedíme a použijeme pro přípravu ovarové polévky s kroupami.
  9. Maso obereme z kosti a nakrájíme na menší kousky.
  10. Na talíř servírujeme uvařené kroupy, na ně položíme nakrájené maso a zalijeme horkým vývarem.
  11. Ozdobíme čerstvou petrželkou.

Jak to dělají jinde

Ovar a ječné kroupy na toprecepty.cz

Další tipy na vánoční recepty – chci jinam

Objevte další vánoční recepty

Sdílejte na:
Posted in Vánoční recepty and tagged , , , , , , , , , .