Obsah článku:
Hrachová polévka: Poctivý recept s chutí Nového roku, který vás zahřeje!
Hrachová polévka má v české kuchyni nezastupitelné místo, obzvlášť během zimy a Nového roku. Je sytá, jednoduchá na přípravu a ohromně chutná! Vůně klobásy, majoránky a uzeného vývaru probudí nejen chuťové buňky, ale i nostalgii. Tento recept vám zaručí, že připravíte polévku, která spojí rodinu u jednoho stolu a zahřeje vás od hlavy až k patě.
Hrachová polévka – Seznam surovin
- 500 g hrachu
- 1,5 l uzeného vývaru (případně zeleninového)
- 150 g uzené klobásy
- 2 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 1 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy hrachové polévky
- Hrách si nejdříve namočíme přes noc do studené vody. Druhý den ho propláchneme a necháme okapat.
- Na pánvi rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte mouku a jíšku osmažte do zlatova.
- Jíšku dejte do hrnce přilijte vývar, přidáme propláchnutý hrách a přivedeme k varu. Při mírném varu necháme vařit asi 45 minut, dokud hrách nezměkne.
- Přidáme česnek nakrájený na plátky, necháme provonět a pak přidáme i pokrájenou klobásu. Společně vše krátce orestujeme.
- Až je hrách měkký, přidáme do polévky směs z pánve, majoránku, sůl a pepř podle chuti. Necháme ještě pár minut provařit, aby se chutě prolnuly.
- Pokud máte rádi krémovou konzistenci, část polévky rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpět do hrnce.
- Podáváme horkou, ideálně s čerstvým pečivem nebo křupavými krutony. Dobrou chuť!
Hrachová polévka – Jak to dělají jinde
Chcete vyzkoušet další variantu? Podívejte se na tradiční recept hrachové polévky od Prima Fresh a inspirujte se dalšími chutěmi a triky!
Video RECEPT – Hrachová polévka z PENNY
Další tipy na vánoční recepty – chci jinam
Hledáte další vánoční inspirace? Prozkoumejte více na vanocni-pohoda.cz a najděte recepty, které navodí pravou atmosféru Vánoc!