Obsah článku:
Strojkové cukroví: Tajemství dokonalého křehkého vánočního cukroví
Milé dámy, přichází ten kouzelný čas, kdy se naše domovy plní vůní vanilky, skořice a čerstvě upečeného cukroví. Vánoce jsou za dveřmi a s nimi i tradiční pečení, které nás vrací do dětství a vytváří nezapomenutelné vzpomínky pro naše děti a vnoučata. Dnes se spolu podíváme na recept, který nesmí chybět v žádné správné české domácnosti – strojkové cukroví!
Strojkové cukroví, známé také jako stříkané cukroví ze strojku, je klasika, která nikdy neomrzí. Tyto křehké, rozplývající se sušenky jsou nejen lahodné, ale i zábavné na přípravu. Pojďme se tedy ponořit do tajů přípravy tohoto oblíbeného vánočního pamlsku!
Seznam surovin
- 300 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 100 g strouhaného kokosu (pro kokosovou variantu)
Postup receptu
- Nejprve si připravíme všechny suroviny. Je důležité, aby máslo bylo opravdu měkké – nechte ho tedy alespoň hodinu předem mimo lednici.
- Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli.
- Přidáme změklé máslo nakrájené na kostičky a žloutky.
- Všechny ingredience zpracujeme rukama do hladkého těsta. Pokud se rozhodnete pro kokosovou variantu, nyní vmíchejte strouhaný kokos.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici asi 30 minut.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si plechy vyložené pečicím papírem.
- Odpočinuté těsto vyndáme z lednice a naplníme jím strojek na cukroví.
- Pomocí strojku vytlačujeme na plech různé tvary cukroví. Nezapomeňte, že cukroví při pečení trochu nabude, proto nechte mezi jednotlivými kousky dostatek prostoru.
- Plech s cukrovím vložíme do předehřáté trouby a pečeme 8-10 minut, dokud okraje cukroví nezačnou lehce zlátnout.
- Upečené cukroví necháme vychladnout na plechu a pak opatrně přendáme na mřížku, aby zcela vychladlo.
- Vychladlé cukroví můžeme dozdobit podle fantazie – slepit džemem, namočit z poloviny v čokoládě apod.
A je hotovo! Vaše domácnost se naplní neodolatelnou vůní a vy budete mít perfektní strojkové cukroví, které zaručeně okouzlí každého, kdo ho ochutná.
Víte, co je na tomto receptu nejlepší? Jeho variabilita! Můžete experimentovat s příchutěmi – přidat trochu kakaa pro čokoládovou variantu, nebo citrónovou kůru pro svěží nádech. Pokud máte rádi oříškovou chuť, zkuste do těsta zamíchat mleté vlašské ořechy. Možností je nespočet a každá z nich vytvoří jedinečné cukroví, které si vaše rodina zamiluje.
Pamatujete si, jak jste jako malé holčičky pomáhaly maminkám nebo babičkám s pečením? Jak jste se nemohly dočkat, až budete moci ochutnat první kousek? Nyní máte možnost předat tuto krásnou tradici dál. Zapojte do pečení své děti nebo vnoučata. Uvidíte, jak se jim budou rozzářit oči, když budou moci samy vytlačovat těsto strojkem a vytvářet různé tvary. Je to skvělý způsob, jak strávit kvalitní čas s rodinou a vytvořit nezapomenutelné vzpomínky.
Strojkové cukroví není jen o jídle – je to o sdílení, lásce a vytváření rodinných tradic. Je to o tom útulném pocitu, když se celá rodina sejde u stolu s hrnkem horké čokolády a talířem čerstvě upečeného cukroví. Je to o vůni, která se line celým domem a přináší pocit domova a bezpečí.
Tak co říkáte, dámy? Vytáhneme strojek na cukroví a pustíme se do pečení? Věřím, že s tímto receptem si užijete spoustu zábavy a vytvoříte cukroví, na které budou všichni vzpomínat ještě dlouho po Vánocích.
Jak to dělají jinde
Zajímá vás, jak připravují strojkové cukroví jinde? Podívejte se na tento recept od Camaya na toprecepty.cz.
Další tipy na vánoční cukroví – chci jinam
Pokud vás zajímají další recepty na vánoční cukroví, klikněte zde pro více inspirace.