Vánoční rybí polévka z kapra je tradiční vánoční recept. Nechybí na žádném vánočním stole. Je to velmi praktické jídlo kdy využijeme hlavu z kapra která nám zbyde při smažení kapřích filetů. Prostě nic se nezahodí.
Obsah článku:
Suroviny na rybí polévku z kapra:
- 400 g kapřího masa - hlava z kapra, jikry a mlíčí
- voda
- 1 větší cibule
- 2 ks mrkve
- 1 petržel
- 60 g cerelu
- 2 lžíce másla
- hladkou mouku
- 1 ks masoxu
- mletý pepř
- muškátový oříšek mletý
- petrželová nať
- sůl
- tvrdý rohlík
- řepkový olej
Suroviny na krutónky:
Postup:
Připravíme si suroviny podle seznamu. Hlavu z kapra bez žaber, které jsme předem ostranili ostrým nožem (požádejte manžela jde to ztuha), jikry a mlíčí důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a dáme do hrnce. Zalijeme vodou kterou osolíme.
Rybí maso vaříme asi 15 minut dokud není maso měkké. Hlavy vyndáme a maso obereme a přecedíme vývar.
Na másle osmažíme cibuli a pak přidáme nakrájenou polévkovou zeleninu (mrkev, petržel a celer).
Zeleninu také osmažíme. Průběžně podléváme vývarem aby se zelenina nespálila.
Když je zelenina usmažená přilijeme 100 ml vývaru přidáme hladkou mouku na zahuštění a zamícháme. Teprve pak přidáme všechen vývar. Tento postup volíme aby se nám z hladné mouky neudělali hrudky.
Přidáme Masox aby měla polévka masovou chuť. Bez něj by byla nevýrazná.
Ochutíme pepřem, mletým muškátovým oříškem, osolíme (s citem!) a povaříme pár minut. Přidáme obrané rybí maso, mlíčí a jikry. Krátce povaříme aby se chuti spojily.
Na oleji osmažíme krutónky z nakrájeného včerejšího rohlíku. Polévku na talíři ozdobíme nakrájenou čerstvou petrželovou natí.
Videorecept:
Názorný videorecept aneb ukázaná platí.
Dobrou chuť!
Tak a rybí polévka z kapra je hotová! Další recepty na vánoční a štědrovečerní jídla naleznete na našich stránkách v rubrice Recepty. Dostanete se tam kliknutím na zelené tlačítko níže.
Recept si můžete vytisknout nebo poslat kamarádkám pomocí sociálních tlačítek pod článkem.