Rybí polévka z kapra

Vánoční rybí polévka z kapra

Vánoční rybí polévka z kapra je tradiční vánoční recept. Nechybí na žádném vánočním stole. Je to velmi praktické jídlo kdy využijeme hlavu z kapra která nám zbyde při smažení kapřích filetů. Prostě nic se nezahodí.

Suroviny na rybí polévku z kapra:

  • 400 g kapřího masa - hlava z kapra, jikry a mlíčí
  • voda
  • 1 větší cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 petržel
  • 60 g cerelu
  • 2 lžíce másla
  • hladkou mouku
  • 1 ks masoxu
  • mletý pepř
  • muškátový oříšek mletý
  • petrželová nať
  • sůl
  • Suroviny na krutónky:

  • tvrdý rohlík
  • řepkový olej

Postup:

Připravíme si suroviny podle seznamu. Hlavu z kapra bez žaber, které jsme předem ostranili ostrým nožem (požádejte manžela jde to ztuha), jikry a mlíčí důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a dáme do hrnce. Zalijeme vodou kterou osolíme.

Rybí maso vaříme asi 15 minut dokud není maso měkké. Hlavy vyndáme a maso obereme a přecedíme vývar.

Na másle osmažíme cibuli a pak přidáme nakrájenou polévkovou zeleninu (mrkev, petržel a celer).

Zeleninu také osmažíme. Průběžně podléváme vývarem aby se zelenina nespálila.

Když je zelenina usmažená přilijeme 100 ml vývaru přidáme hladkou mouku na zahuštění a zamícháme. Teprve pak přidáme všechen vývar. Tento postup volíme aby se nám z hladné mouky neudělali hrudky.

Přidáme Masox aby měla polévka masovou chuť. Bez něj by byla nevýrazná.

Ochutíme pepřem, mletým muškátovým oříškem, osolíme (s citem!) a povaříme pár minut. Přidáme obrané rybí maso, mlíčí a jikry. Krátce povaříme aby se chuti spojily.

Na oleji osmažíme krutónky z nakrájeného včerejšího rohlíku. Polévku na talíři ozdobíme nakrájenou čerstvou petrželovou natí.

Videorecept:

Názorný videorecept aneb ukázaná platí.

Dobrou chuť!

Tak a rybí polévka z kapra je hotová! Další recepty na vánoční a štědrovečerní jídla naleznete na našich stránkách v rubrice Recepty. Dostanete se tam kliknutím na zelené tlačítko níže.

Recept si můžete vytisknout nebo poslat kamarádkám pomocí sociálních tlačítek pod článkem.


Sdílejte na:
Posted in Vánoční recepty.