Opilý Izidor

Opilý Izidor: Ochutnejte nebeskou rumovou chuť Vánoc!


Opilý Izidor: Lahodný vánoční dezert, který vás okouzlí

Milé dámy, připravte se na vánoční dobrodružství! Dnes vám představím recept na legendární Opilý Izidor, který vám zaručeně zpříjemní sváteční chvíle. Tento dezert je tak výjimečný, že se po něm budou vaši blízcí doslova olizovat. Pojďme se společně ponořit do světa vůní a chutí, které probudí ty nejkrásnější vánoční vzpomínky.

Opilý Izidor, někdy také známý jako Izidor řezy nebo ožralý Izidor, je tradiční české vánoční cukroví, které v sobě spojuje lahodnou chuť piškotového těsta, jemného krému a samozřejmě kapku (nebo spíš více kapek) alkoholu. Je to dezert, na který nezapomenete, a který se stane hvězdou vašeho vánočního stolu.

Seznam surovin na Opilý Izidor

Seznam surovin na těsto

  • 100 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 150 g másla
  • 100 g vlašských ořechů
  • 5 vajec
  • 1/2 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Seznam surovin na krém

  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 100 g cukru krystal
  • 100 ml rumu

Seznam surovin na polevu

  • 100 g čokolády na vaření
  • 80 g másla

Postup receptu na řezy Opilý Izidor

  1. Nejprve si připravíme těsto. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny, postupně přidáváme žloutky a dále šleháme.
  2. Do směsi prosejeme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Zlehka vmícháme sníh z bílků. Přidáme umletá jádra vlašských ořechů.
  3. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180 °C asi 20-25 minut.
  4. Mezitím si připravíme krém. V hrnci svaříme mléko s cukrem a pudinkovým práškem. Vaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout.
  5. Vychladlý pudink vyšleháme s máslem do hladkého krému.
  6. Upečený a vychladlý korpus pokapeme rovnoměrně rumem.
  7. Na korpus naneseme připravený krém a uhladíme.
  8. Na závěr připravíme čokoládovou polevu. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s máslem a rovnoměrně nalijeme na krém.
  9. Necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.
  10. Druhý den nakrájíme na řezy a můžeme servírovat.

A je hotovo! Váš Opilý Izidor je připraven okouzlit vaše chuťové pohárky. Věřte mi, že tento dezert bude hvězdou vašeho vánočního stolu. Jeho lahodná chuť v kombinaci s jemným nádechem rumu vytvoří dokonalou symfonii chutí, která potěší každého mlsouna.

Jak to dělají jinde

Inspiraci pro další variace tohoto skvostného dezertu můžete najít třeba v tomto receptu v pořadu ČT Kluci v akci. Každá rodina má svůj vlastní tajný recept, tak proč nevytvořit ten váš?

Další tipy na vánoční cukroví – chci jinam

Pokud vás zajímají další skvělé recepty na vánoční cukroví, klikněte sem pro více inspirace. Najdete zde spoustu dalších nápadů, jak si zpříjemnit vánoční pečení a potěšit své blízké.

Nezapomeňte, že kouzlo Vánoc nespočívá jen v dokonalých dezertech, ale především v čase stráveném s těmi, které milujeme. Tak si užijte přípravu Opilého Izidora, naplňte svůj domov vůní Vánoc a vytvořte nezapomenutelné okamžiky se svými blízkými. Šťastné a voňavé Vánoce!

Sdílejte na:
Posted in Vánoční cukroví: 30 nejlepších receptů které vás nadchnou! and tagged , , , , , , , , , .