Marokánky ze smetany jsou skvělé vánoční cukroví. Jsou moc dobré. Nejlepší recept jaký znám. Jak název napovídá pravděpodobně pocházejí z Maroka. Nechybějí na žádném vánočním stole.
Obsah článku:
Suroviny na marokánky ze smetany:
- 250 ml smetana na šlehání 33% tuku
- 50 g hladké mouky
- 80 g cukru krystal
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 1 lžíce medu
- 30 g másla
- špetka soli
- 150 g vlašských ořechů nebo nesolených arašídů nebo nesolených loupaných mandlí
- 70 g kandované pomerančové kůry
- 70 g kandovaného ovoce
- 70 g vypraných rozinek
- pečící papír
- čokoládová poleva koupit nebo vyrobit dle postupu níže
Postup:
Marokánky ze smetany si připravíme suroviny podle seznamu. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout. Vybereme si dostatečně velkou mísu na zadělání těsta.
Ve smetaně rozmícháme kvedlačkou hladkou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, med a změklé máslo, přivedeme do varu a za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 3 minuty až směs zhoustne. Směs je při vaření potřeba opravdu míchat aby se nepřipálila. Vmícháme ořechy které nám chutnají, kandovanou pomerančovou kůru, kandované ovoce a rozinky. Dobře promícháme, po zchlazení klademe lžící na pečicí papír malé hromádky.
Pečeme v troubě nastavené na teplotu 150 °C. Marokánky pečeme nebo spíše sušíme asi 20 minut. Občas je kontrolujeme aby se nespálily. Z plechu je sundáváme za tepla kdy jsou ještě měkké.
Po vychladnutí namáčíme spodní stranu marokánek do čokoládové polevy. Čokoládovou polevu buď koupíme nebo vyrobíme takhle.
Čokoládová poleva:
Na 100 g čokolády na vaření 30–50 g ztuženého pokrmového tuku (Omega)
Nad vodní lázní rozehřejeme čokoládu s tukem, dobře promícháme.
Namočené marokánky pokládáme na nepřilnavou podložku (igelit, plastové prkénko nebo silikon) aby se nepřilepily. Po ztuhnutí čokoládové polevy marokánky skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.
Dobrou chuť!
Užitečné odkazy
Jak dělají marokánky jinde? Recept na marokánky od vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka naleznete zde marokánky podle Josefa Maršálka.
Tak a marokánky ze smetany jsou hotové! Jiný druh vánočního cukroví naleznete na našich stránkách v rubrice recepty na vánoční cukroví. Recept si můžete vytisknout nebo poslat kamarádkám pomocí tlačítek pod článkem.
Klíčová slova: marokánky recept, marokánky, marokánky ze šlehačky, marokánky recepty, marokánky recept Maršálek, marokánky podle Josefa Maršálka, marokánky z ovesných vloček.
Videorecept z YouTube