Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví: Objevte tajemství prvorepublikové chuti


Masarykovo cukroví: Tradiční recept s nádechem nostalgie

Milé dámy, připravte se na výlet do minulosti! Dnes vám představím recept na legendární Masarykovo cukroví, které vás přenese zpět do dob našich babiček a prababiček. Tento tradiční vánoční pamlsek má své kořeny v první republice a je pojmenován po našem prvním prezidentovi, T. G. Masarykovi. Pojďme společně objevit kouzlo tohoto jedinečného cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole!

Seznam surovin na Masarykovo cukroví

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g lískových ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • moučkový cukr na obalení

Postup přípravy Masarykova cukroví

  1. Nejprve si v míse smícháme hladkou mouku, moučkový cukr a špetku soli.
  2. Přidáme změklé máslo nakrájené na kostičky, žloutek a vanilkový cukr.
  3. Vypracujeme hladké těsto do kterého dáme celé lískové ořechy. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu odpočinout v lednici.
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  5. Z odleželého těsta tvarujeme válečky o průměru cca 3 cm, ty nakrájejte na 0,5 cm plátky a ty pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Pečeme přibližně 10-12 minut, dokud cukroví nezíská světle zlatavou barvu.
  7. Ještě teplé cukroví obalujeme v moučkovém cukru.
  8. Po vychladnutí můžeme cukroví znovu obalit v cukru pro intenzivnější chuť.

A je hotovo! Vaše Masarykovo cukroví je připraveno okouzlit vaše blízké. Tento recept na Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy je skutečně top mezi vánočními recepty. Nezapomeňte, že klíčem k dokonalému Masarykovu cukroví je kvalita surovin a trpělivost při přípravě.

Jak to dělají jinde

Pokud vás zajímá, jak připravuje Masarykovo cukroví známý český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, podívejte se na jeho verzi receptu. Možná vás inspiruje k zajímavým obměnám!

Další tipy na vánoční cukroví – chci jinam

Hledáte inspiraci pro další druhy vánočního cukroví? Navštivte naši sbírku nejlepších receptů na vánoční cukroví a objevte nové chutě!

Masarykovo cukroví je více než jen sladkost – je to kousek české historie na vašem vánočním stole. Každé sousto vás přenese do časů, kdy se život zdál být jednodušší a Vánoce měly své neopakovatelné kouzlo. Tak ať se vám letošní pečení vydaří a vaše Masarykovo cukroví se stane hvězdou vašeho svátečního pohoštění!

Nezapomeňte se o své kulinářské úspěchy podělit s přáteli na sociálních sítích. Hashtag #masarykovocukrovi určitě potěší i další milovníky tradičních českých receptů. A kdo ví, třeba vaše fotka inspiruje další nadšené pekařky k vytvoření této vánoční klasiky!

Přeji vám krásné a voňavé Vánoce plné lásky, pohody a samozřejmě vynikajícího cukroví. Ať je vaše Masarykovo cukroví tím nejlepším, jaké jste kdy pekly!

Sdílejte na:
Posted in Vánoční cukroví: 30 nejlepších receptů které vás nadchnou! and tagged , , , , , , , , .