Obsah článku:
Masarykovo cukroví: Tradiční recept s nádechem nostalgie
Milé dámy, připravte se na výlet do minulosti! Dnes vám představím recept na legendární Masarykovo cukroví, které vás přenese zpět do dob našich babiček a prababiček. Tento tradiční vánoční pamlsek má své kořeny v první republice a je pojmenován po našem prvním prezidentovi, T. G. Masarykovi. Pojďme společně objevit kouzlo tohoto jedinečného cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole!
Seznam surovin na Masarykovo cukroví
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g lískových ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- špetka soli
- moučkový cukr na obalení
Postup přípravy Masarykova cukroví
- Nejprve si v míse smícháme hladkou mouku, moučkový cukr a špetku soli.
- Přidáme změklé máslo nakrájené na kostičky, žloutek a vanilkový cukr.
- Vypracujeme hladké těsto do kterého dáme celé lískové ořechy. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu odpočinout v lednici.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Z odleželého těsta tvarujeme válečky o průměru cca 3 cm, ty nakrájejte na 0,5 cm plátky a ty pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme přibližně 10-12 minut, dokud cukroví nezíská světle zlatavou barvu.
- Ještě teplé cukroví obalujeme v moučkovém cukru.
- Po vychladnutí můžeme cukroví znovu obalit v cukru pro intenzivnější chuť.
A je hotovo! Vaše Masarykovo cukroví je připraveno okouzlit vaše blízké. Tento recept na Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy je skutečně top mezi vánočními recepty. Nezapomeňte, že klíčem k dokonalému Masarykovu cukroví je kvalita surovin a trpělivost při přípravě.
Jak to dělají jinde
Pokud vás zajímá, jak připravuje Masarykovo cukroví známý český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, podívejte se na jeho verzi receptu. Možná vás inspiruje k zajímavým obměnám!
Další tipy na vánoční cukroví – chci jinam
Hledáte inspiraci pro další druhy vánočního cukroví? Navštivte naši sbírku nejlepších receptů na vánoční cukroví a objevte nové chutě!
Masarykovo cukroví je více než jen sladkost – je to kousek české historie na vašem vánočním stole. Každé sousto vás přenese do časů, kdy se život zdál být jednodušší a Vánoce měly své neopakovatelné kouzlo. Tak ať se vám letošní pečení vydaří a vaše Masarykovo cukroví se stane hvězdou vašeho svátečního pohoštění!
Nezapomeňte se o své kulinářské úspěchy podělit s přáteli na sociálních sítích. Hashtag #masarykovocukrovi určitě potěší i další milovníky tradičních českých receptů. A kdo ví, třeba vaše fotka inspiruje další nadšené pekařky k vytvoření této vánoční klasiky!
Přeji vám krásné a voňavé Vánoce plné lásky, pohody a samozřejmě vynikajícího cukroví. Ať je vaše Masarykovo cukroví tím nejlepším, jaké jste kdy pekly!