Obsah článku:
Linecké těsto: Tajemství dokonalého vánočního cukroví
Ahoj, holky! Tady Jana Nováková, vaše kamarádka do nepohody a milovnice všeho, co voní Vánoci. Dneska vám prozradím recept na linecké těsto, který vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři a rozzáří oči vašich nejbližších. Tak si připravte zástěry, protože se spolu vrhneme do pečení!
Úvod
Linecké těsto je klasika, bez které si neumím představit Vánoce. Vzpomínáte si na ty chvíle, kdy jste jako malé holky pomáhaly mamince nebo babičce v kuchyni? Vůně vanilky a másla se linula celým domem a vy jste nemohly dočkat, až ochutnáte první kousek. Dnes si spolu připravíme to nejlepší linecké těsto, jaké jste kdy ochutnaly. Je křehké, voňavé a tak akorát sladké. Navíc je tak jednoduché, že ho zvládnete i s dětmi nebo vnoučaty. Tak co, jdeme na to?
Seznam surovin
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla (pokojové teploty)
- 100 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- Špetka soli
- Mouka na podsypání
Postup receptu
- Nejdřív si připravíme všechny suroviny. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu, takže ho vyndejte z lednice alespoň hodinu předem. Věřte mi, usnadní vám to práci!
- Do velké mísy prosejte hladkou mouku. Prosetím se zbaví hrudek a těsto bude krásně nadýchané. Přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Všechno lehce promíchejte.
- Teď přichází na řadu naše změklé máslo. Nakrájejte ho na menší kostičky a přidejte k suchým ingrediencím. Prsty ho začněte zapracovávat do mouky.
- Přidejte žloutky a začněte těsto zpracovávat rukama. Nebojte se do toho pořádně opřít! Hněťte, dokud nevznikne hladké a kompaktní těsto. Trvá to obvykle 5-10 minut, ale věřte mi, že ta námaha stojí za to!
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout do lednice. Ideální je nechat ho tam přes noc, ale pokud spěcháte, stačí i hodina nebo dvě.
- Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a nechte ho chvilku povolit při pokojové teplotě. Pak ho rozválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 3-4 mm.
- Vykrajujte různé tvary - hvězdičky, srdíčka, kolečka, stromečky. Co vás napadne! Já osobně miluju, když jsou na tácu různé tvary, vypadá to pak jako pestrobarevná zimní zahrada.
- Vykrájená kolečka přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Dejte pozor, ať se vám těsto netrhá - je křehké jako první sníh!
- Pečte v předehřáté troubě na 175°C asi 8-10 minut. Hlídejte je jako oko v hlavě! Správně upečené linecké poznáte podle toho, že okraje začnou lehce zlátnout.
- Horké cukroví nechte vychladnout na mřížce. Až úplně vychladne, můžete ho zdobit podle fantazie - slepovat marmeládou, polévat čokoládou nebo posypat moučkovým cukrem.
A je hotovo! Teď už jen zbývá nalít si hrnek voňavého čaje, zapálit svíčku a užít si tu pravou vánoční atmosféru s čerstvě upečeným cukrovím.
Jak to dělají jinde
Víte, že linecké těsto má své kořeny v Rakousku? Konkrétně ve městě Linz, odkud pochází i slavný Linecký koláč. Pokud vás zajímá, jak na linecké těsto, mrkněte na tento recept od Jany Florentýny Pišové která píše food blog Kuchařka pro dceru. Je to sice trochu jiná liga, ale stojí za vyzkoušení!
Další tipy na vánoční recepty – chci jinam
Nestačí vám jen linecké? Toužíte po větší rozmanitosti na svém vánočním pečicím repertoáru? Pak určitě navštivte naši sekci s vánočními cukroví, kde najdete spoustu dalších inspirací!
Holky, pamatujte, že nejdůležitější na vánočním pečení není dokonalost, ale láska, se kterou ho připravujete. Ať už se vám linecké povede na jedničku nebo bude trošku připálené, vaši blízcí ho budou milovat. Protože nejkrásnější na Vánocích je čas strávený s těmi, které máme rádi.
Tak šup do kuchyně a užijte si to pečení! A nezapomeňte se pochlubit výsledky v komentářích nebo na našem Facebooku. Už se těším, až uvidím vaše cukroví!
S láskou a vůní skořice,
Vaše Jana