Obsah článku:
Čočka na kyselo – tradice, kterou si zamilujete
Čočka na kyselo – Nový rok je časem rodinné pohody, srdečných tradic a velkých očekávání jaký bude nový rok. Jednou z tradic je, že na Nový rok musí být na stole čočka, aby se Vás v novém roce držely peníze. A právě k těm neodmyslitelně patří také tradiční české novoroční jídlo – čočka na kyselo. Toto jednoduché, a přitom nesmírně chutné a voňavé jídlo, je nejen skvělým obědem na Nový rok, ale může být i lahodným doplňkem novoročního menu. Pojďme se společně ponořit do vůně cibulky a slaniny a připravit si tuto českou dobrotu krok za krokem.
Čočka na kyselo – Seznam surovin:
– 400 g čočky
– 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
– 100 g uzené slaniny, nakrájené na kostičky
– 2 lžíce octa
– 2 vejce (volitelně)
– Sůl a pepř dle chuti
– Čerstvá petržel na ozdobení
Čočka na kyselo – Postup přípravy:
1. Čočku důkladně propláchněte a nechte ji přes noc namočenou ve vodě. Ráno ji slijte a znovu opláchněte.
2. Vložte čočku do hrnce, zalijte ji vodou a vařte doměkka, přibližně 20-25 minut. Slijte a nechte okapat.
3. Zatímco se čočka vaří, osmažte na pánvi nakrájenou slaninu dozlatova. Vyjměte ji z pánve a nechte okapat na papírové utěrce.
4. Do výpeku ze slaniny přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji doměkka, přibližně 5-7 minut.
5. Přidejte uvařenou, scezenou čočku a ocet. Dobře promíchejte a zamíchejte opět osmahnutou slaninu. Podle chuti osolte a opepřete.
6. Pokud chcete, můžete čočku na kyselo doplnit o 2 sázená vejce (volská oka).
7. Hotovou čočku na kyselo podávejte teplou, ozdobenou čerstvou nasekanou petrželí.
Jak to dělají jinde
Pohádkový recept na čočku na kyselo od Prima Fresh.
Další tipy na vánoční recepty – chci jinam
Více vánočních receptů na Vánoční pohodě