Obsah článku:
Vánoční štola: Tradiční pochoutka, která provoní váš domov
Vánoce se blíží a s nimi i čas na přípravu tradičních dobrot. Jednou z nich je bezpochyby vánoční štola - lahodný moučník, který nesmí chybět na žádném svátečním stole. Dnes vám prozradím recept na tvarohovou vánoční štolu, která je mým osobním favoritem. Je vláčná, voňavá a neskutečně chutná. Pojďme se spolu ponořit do světa vánočního pečení!
Úvod
Vánoční štola je sladký chlebíček původem z Německa, který se stal nedílnou součástí českých Vánoc. Její tvar má připomínat zavinuté Ježíška a symbolizuje tak samotnou podstatu Vánoc. Tento recept na vánoční štolu s tvarohem je mým tajným trumfem, který vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři a rozzáří oči vašich blízkých.
Seznam surovin
- 500 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g másla
- 150 g cukru krupice
- 100 g rozinek
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 50 g mandlí
- 2 vejce
- 1 balíček sušeného droždí (7 g)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 100 g moučkového cukru na obalení
Postup receptu
- V míse smíchejte mouku, sůl a sušené droždí.
- V jiné míse utřete máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce, tvaroh a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte.
- Postupně přidávejte moučnou směs k máslové a vypracujte hladké těsto. Pokud je příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
- Do těsta vmíchejte rozinky, kandovanou pomerančovou kůru a nasekané mandle.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
- Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a každou vytvarujte do oválného tvaru. Přeložte na polovinu a vytvarujte do klasického tvaru štoly.
- Přeneste štoly na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut odpočinout.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte štoly asi 40-45 minut, dokud nezezlátnou.
- Ještě teplé štoly potřete rozpuštěným máslem a obalte v moučkovém cukru.
- Nechte vychladnout, zabalte do alobalu a nechte alespoň týden odležet. Těsně před podáváním ještě jednou obalte v moučkovém cukru.
Tato vánoční štola tvarohová je opravdovou lahůdkou! Recept na vánoční štolu jsem zdokonalovala léta a musím říct, že tenhle je skutečně TOP. Kombinace křehkého těsta, šťavnatého tvarohu a sladkých rozinek vytváří dokonalou symfonii chutí, která vás přenese do světa vánočních pohádek.
Jak to dělají jinde
Zajímá vás, jak připravují vánoční štolu profesionálové? Podívejte se na to jak vánoční štolu dělají Kluci v akci.