Vánoční perníčky, které jsou hned měkké. Recept na nejlepší staročeské tradiční nadýchané medové perníčky. Vánoční perníčky patří na tradiční vánoční stůl. Každá kuchařská kniha vám doporučí, péci perníčky aspoň tři týdny před Vánocemi aby se rozležely. To neplatí pro tento recept. Tyto vánoční perníčky jsou hned měkké. Součástí receptu je i postup na zdobení perníčků a recept na bílkovou polevu na perníčky.
Obsah článku:
Suroviny na vánoční perníčky:
Těsto na perníčky:
- 400 g hladké mouky
- 140 g cukru moučka
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1 žloutek rozšlehaný ve vodě na potření po upečení
- pečící papír
- mikrotenová folie
- vánoční vykrajovátka na perníčky
Bílková poleva na perníčky suroviny:
- 1 bílek
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžička solamylu (bramborový škrob)
- pár kapek citronové šťávy
Návod na medové vánoční perníčky:
Těsto na perníčky
Připravíme si suroviny podle seznamu. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout. Vybereme si dostatečně velkou mísu na zadělání těsta. Do mísy nejprve prosejeme cukr. Smíchejte v míse prosátý cukr moučku s hladkou moukou, kořením a sodou. Přidejte ostatní suroviny a důkladně zpracujte na hladké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, můžete ho použít a ušetříte si námahu. Hladké těsto zabalte do mikrotenové fólie a nechte ho několik hodin nejlépe přes noc v chladnu odležet.
Druhý den odleželé těsto vyválejte na vále posypaném moukou na placku síly asi 5 mm a pomocí vykrajovátek na těsto vykrájejte perníčky. Vykrájené perníčky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud vykrajovátka nemáte můžete si je zakoupit v každých domácích potřebách.
Troubu předehřejte na 160°C. A nechte perníčky péci 8 až 10 minut.
Mezitím si v malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící pitné vody. Když jsou perníčky upečené ihned po vytažení z trouby je ještě horké potřete na horní straně rozšlehaným žloutkem s vodou, aby se pěkně leskly. Nechte perníčky vychladnout. Tak a perníčky máme upečené a můžeme se pustit do zdobení. Nejprve si musíme připravit polevu na zdobení perníčků.
Poleva na zdobení perníčků
Cukr moučku alespoň třikrát prosejte. Vymíchejte nebo našlehejte přesátý cukr moučka s bílkem a přidejte pár kapek šťávy z citronu. Hustotu si musíte vyzkoušet poleva by neměla ze lžíce stékat, ale jen mírně jakoby padat.
Videonávod na polevu od Romana Pauuluse - kuchyně Lidlu
Zdobení perníčků
Nevíte si rady jak na zdobení vánočních perníčků? Podívejte se na nasledující postup od zkušené hospodyně včetně vzorů na zdobení.
Ozdobené perníčky sušíme a až poté skládáme je do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.
Dobrou chuť!
Vánoční perníčky jsou hotové. Jiný druh vánočního cukroví naleznete na našich stránkách v rubrice recepty na vánoční cukroví. Recept si můžete vytisknout nebo poslat kamarádkám pomocí tlačítek pod článkem.
Klíčová slova: perníčky hned měkké, vánoční perníčky, perníčky recept, perníčky, poleva na perníčky, skvělé měkké perníčky, zdobení perníčků, tradiční vánoční perníčky, bílková poleva na perníčky, velikonoční perníčky, poleva na zdobení perníčků, bílková poleva na perníčky snadný recept, poleva na perníčky recept.