Obsah článku:
Trdelník: Vláčný a křupavý recept pro líné kuchaře
Milé dámy, připravte se na voňavou nostalgickou cestu do světa trdelníků! Pamatujete si na ten omamný zápach skořice a cukru, který se line vánočními trhy? Dnes vám ukážu, jak si tento lahodný dezert připravit v pohodlí domova, a to bez nutnosti vlastnit speciální stroj na trdelník. Ano, správně jste slyšely – budeme péct trdelník na plechu! Tento recept je tak jednoduchý, že ho zvládnou i ti nejlínější kuchaři mezi námi. Tak co říkáte, dáme se do toho?
Seznam surovin
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 80 g rozpuštěného másla
- 30 g čerstvého droždí
- 2 vejce
- 50 g cukru krupice
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
Na obalení:
- 100 g rozpuštěného másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
Postup receptu
- Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme 10 minut odpočinout, až se vytvoří pěna.
- V míse smícháme mouku, zbylý cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidáme kvásek, žloutky a rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které necháme hodinu kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů. Každý díl vyválíme do tenkého obdélníku a srolujeme do válečku.
- Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme rozpuštěným máslem. Válečky stočíme do spirály kolem prázdné! plechovky od piva obalené alobalem a položíme na plech s dostatečnými rozestupy.
- Troubu předehřejeme na 180°C. Trdelníky pečeme asi 20-25 minut dozlatova. V průběhu pečení trdelníky otáčejte aby se opekly rovnoměrně ze všech stran.
- Mezitím si připravíme směs na obalení – smícháme moučkový cukr se skořicí.
- Horké trdelníky potřeme rozpuštěným máslem a obalíme ve skořicovém cukru.
- Podáváme ještě teplé, nejlépe s šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Jak to dělají jinde
Pokud vás zajímá, jak připravují trdelník profesionálové, podívejte se na tento recept je z portálu kuchyně Lidlu. Jeho postup se sice trochu liší, ale výsledek je stejně lahodný!
Další tipy na vánoční recepty – chci jinam
Pokud vás náš recept na domácí trdelník inspiroval a chcete vyzkoušet další vánoční dobroty, navštivte naši sekci s vánočními recepty. Najdete tam spoustu dalších inspirací pro vaše sváteční pečení i vaření!
Tak co, milé dámy, už cítíte tu vůni skořice a cukru linoucí se z kuchyně? Tento recept na trdelník na plech je opravdu kouzelný – nejenže vám ušetří spoustu práce, ale navíc vykouzlí úsměv na tváři celé rodiny. A co teprve, když si k němu sednete s hrnkem horké čokolády a zaposloucháte se do vánočních koled! To je ta pravá vánoční pohoda.
Nezapomeňte, že i když je náš recept na trdelník určený pro "líné kuchaře", výsledek bude stejně vláčný a křupavý jako z vánočních trhů. A možná ještě lepší, protože bude provoněný láskou a péčí, se kterou jste ho připravily pro své nejbližší.
Tak vzhůru do kuchyně, milé dámy! Ať už jste zkušené pekařky nebo teprve začínáte, tento recept na domácí trdelník zvládnete levou zadní. A kdo ví? Možná se stane vaší novou vánoční tradicí. Tak šťastné a voňavé pečení!