Svařené víno neboli lidově svařák je oblíbený vánoční alkoholický nápoj. Naši předkové věděli co je na podzim a v zimě zahřeje. Většinou se dělá svařené červené víno, ale někdo má rád svařák z bílého vína.
Na víně opravdu nešetřete. Z nekvalitního vína dobrý nápoj prostě neuděláte. Recept je zde.
Obsah článku:
Suroviny:
- 0,7 l kvalitního červeného vína
- 150 ml vody
- 4 lžice krupicového cukru
- 1 ks celé skořice
- 4 ks hřebíčků
- 1 ks badyánu
- 1 ks pomeranče
- citronová štáva
Postup:
Připravíme si suroviny podle seznamu. Do dostatečně velkého hrnce dáme vodu. Nasypeme cukr. Můžeme použít i aromatický třtinový nebo trochu medu. Přidáme koření na svařené víno. Skořici, hrebíček a badyán.
Do vody vložíme také tři kolečka důkladně kartáčkem omytého pomeranče nejlépe bio. Vaříme asi 10 minut. Podle potřeby dolíváme vodu.
Pak nalijeme do hrnce víno. Pozor! Víno jenom ohřejeme! V žádném případě ho nevaříme! Odpařil by se alkohol. Svařák ochutnáme, podle potřeby dosladíme nebo ochutíme citronovou šťávou.
Svařené víno nalijeme nejlépe do silnostěnných sklenic. Sklenice ozdobíme kolečkem pomeranče.
Svařák z bílého vína:
Svařené bílé víno je lehčí a méně sladké. Připravuje se podobně, ale místo pomeranče se dává grep růžový nebo bílý. Dobré je také kolečko limety.
Videorecept:
Názorný videorecept aneb ukázaná platí.
Dobrou chuť!
Tak a Svařák je hotový! Další recepty na vánoční a štědrovečerní jídla naleznete na našich stránkách v rubrice Recepty. Dostanete se tam kliknutím na zelené tlačítko níže.
Recept si můžete vytisknout nebo poslat kamarádkám pomocí sociálních tlačítek pod článkem.