Smažený vánoční kapr je tradiční vánoční recept. Nechybí v žádné české nebo moravské rodině na vánočním stole. Jsou lidé kteří na kapra nedají dopustit. Jiní nemají trbělivost s vytahování kostí. Není to žádná věda prostě porce kapra v klasickém trojobalu a k němu bramborový salát s lehkou majonézou. Salát připravujeme den předem, druhý den je nejlepší.
Obsah článku:
Suroviny na smaženého vánočního kapra:
- 1 kg kapra nakrájeného na porce
- 40 g hladké mouky
- mléko
- 1 vejce
- 200 g strouhanky
- řepkový olej na smažení
- citron
Postup na vykoštění kapra
Ještě než začneme se smažením budeme se věnovat postupu na vykostění kapra podle metody kterou doporučují rybáři z Třeboně. Ti to musí znát když se tím živí. Z připravených porcí nejprve seřízněte z každé porce žebra. Z vnitřní strany kapra si žebra nařízněte, pak porci otočte kůží navrch a nůž držte na plocho, přitlačte na něj tak, že prohnutá žebra přimáčknete na prkénko a teprve pak táhněte nůž stále ve vodorovné poloze po žebrech. V případě ocasní části kapra seřezávejte tenkým nožem svalovinu z páteře shora ke spodní části.
V takto připravených porcích kapra jsou jenom tenké kůstky. Kosti zmizí, když je hustými řezy vedenými těsně nad kůži prořežete a tím zkrátíte na kousky 2 – 3 milimetry dlouhé, či spíše krátké. Takové kostičky pak už při konzumaci v ústech nerozeznáte a snadno bez rizika polknete. V žaludku se během několika minut rozpustí.
Videonávod zde kapr bez kostí.
Postup:
Připravíme si suroviny podle seznamu. Kapra nařežeme ostrým nožem na porce (požádejte manžela, jde to ztuha) a vykostíme je podle postupu výše. Porce kapra naložíme do mléka přes noc jak radí Dita Pecháčková. Určitě se to vyplatí. Maso je pak jemnější a není cítit bahnem.
Druhý den porce kapra osolíme a obalíme v hladké mouce, vajíčkách rozšlehaných s trochou mléka a strouhance. Prostě klasický trojobal, žádná věda. Obalené kousky kapra smažíme v 3 cm vrstvě oleje. Nešetřete olejem. Litr stojí 40 Kč. Co je to proti tomu co vás stojí letošní vánoce.
Když je strouhanka osmažena dozlatova, odložíme kousky kapra na papírový ubrousek abychom je zbavili přebytečného oleje. Smažený vánoční kapr se podává pokapaný citronovou šťávou, s bramborovým salátem a řezem citronu.
Videorecept:
Názorný videorecept aneb ukázaná platí. Návod od mistra kuchaře z Třeboně.
Pokud máte rádi Ditu Pecháčkovou tak její videonávod z Deníku Dity P. v České televizi
Deník Dity P. Vánoce.
Dobrou chuť!
Tak a smažený vánoční kapr je hotový! Další recepty na vánoční a štědrovečerní jídla naleznete na našich stránkách v rubrice Recepty. Dostanete se tam kliknutím na zelené tlačítko níže. Recept si můžete vytisknout nebo poslat kamarádkám pomocí sociálních tlačítek pod článkem.