Domácí vaječný koňak je oblíbený vánoční alkoholický nápoj. Nechybí na žádném vánočním stole. V Čechách existují varianty, jihočeský, krkonošský a moravský s pudingu. Zkusíme jednoduchý recept z pouze čtyř surovin.
Obsah článku:
Suroviny na vaječný koňak:
- 6 žloutků
- 2 ks vanilkový cukr
- 2 konzervy kondenzovaného slazeného mléka (Tatra, Salko)
- 0,5 l rumu (tuzemáku)
Postup:
Připravíme si suroviny podle seznamu. 6 žloutků ušleháme s vanilkovými cukry do pěny, pomalu přidáme kondenzovaná mléka a opět 3 minuty šleháme. Nakonec přilejeme rum a lehce prošleháme. Pomocí tryctýře naléváme do sklenice a necháme vychladit v lednici. Poté uložíme do chladné spíže. Vaječný koňak je nádherně hustý. Když budete mít štěstí vydrží vám do vánoc.
Videorecept:
Názorný videorecept aneb ukázaná platí.
Dobrou chuť!
Tak a domácí vaječný koňak je hotový! Další recepty na vánoční a štědrovečerní jídla naleznete na našich stránkách v rubrice Recepty. Dostanete se tam kliknutím na zelené tlačítko níže. Recept si můžete vytisknout nebo poslat kamarádkám pomocí sociálních tlačítek pod článkem.