Plněné ořechy patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Nechybějí na žádném vánočním stole.
Obsah článku:
Suroviny na plněné ořechy:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 1 bílek
- plechové formičky na ořechy
Suroviny na náplň:
- 150 g másla
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 75 g moučkového cukru
- 75 g mletých dětských piškotů
- 1−2 žloutky
- rum
Postup:
Připravíme si suroviny podle seznamu. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout. Vybereme si dostatečně velkou mísu na zadělání těsta. Do mísy nejprve prosejeme cukr. Ze surovin zpracujeme těsto.
Těsto necháme alespoň dvě hodiny v chladu odležet. Pak těstem plníme máslem vymazané formičky. Při tvarování těsta do formiček vytvoříme uprostřed ořechů důlky. Pečeme při 160 °C dorůžova, po vyjmutí z trouby je necháme chvilku zchladnout a poté vyklepneme.
Než ořechy vychladnou vyrobíme si náplň. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutkem, vmícháme ořechy, piškoty a ochutíme rumem. Druhý den plníme dvě poloviny ořechů a slepíme je k sobě.
Posypeme moučkovým cukrem a skládáme je do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.
Dobrou chuť!
Videonávod na plněné ořechy
Tak a plněné ořechy jsou hotové! Jiný druh vánočního cukroví naleznete na našich stránkách v rubrice Cukroví. Dostanete se tam kliknutím na zelené tlačítko pod článkem. Recept si můžete vytisknout nebo poslat kamarádkám pomocí tlačítek pod článkem.