Obsah článku:
Pečená kachna: Tradiční vánoční recept pro dokonalou slavnostní hostinu
Milé dámy, blíží se Vánoce a s nimi i čas na přípravu slavnostní hostiny. Co takhle letos překvapit rodinu a přátele něčím opravdu výjimečným? Pečená kachna je klasika, která nikdy nezklame, a já vám prozradím, jak na ni, aby byla dokonale křupavá zvenku a šťavnatá uvnitř. Pojďte se mnou do kuchyně a vyčarujeme spolu pokrm, na který budou všichni vzpomínat ještě dlouho po Štědrém dnu!
Pečená kachna – Seznam surovin:
- 1 celá kachna (cca 2-2,5 kg)
- 2 lžíce soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 lžíce medu
- 1 pomeranč
- 2 jablka
- 4 stroužky česneku
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 větvičky tymiánu
- 500 ml vývaru (drůbežího nebo zeleninového)
Pečená kachna – Postup receptu:
- Kachnu důkladně omyjte a osušte papírovými utěrkami. Tohle je základ úspěchu, věřte mi!
- Smíchejte sůl s pepřem a touto směsí kachnu důkladně potřete zvenku i zevnitř. Nezapomeňte na žádné místečko!
- Pomeranč a jablka nakrájejte na čtvrtky. Česnek oloupejte, ale nechte celý.
- Naplňte břišní dutinu kachny kousky pomeranče, jablek, česnekem a bylinkami. Tohle dodá masu úžasnou vůni a chuť!
- Kůži na prsou a stehnech propíchejte vidličkou. Díky tomu bude lépe odtékat tuk a kůže bude krásně křupavá.
- Kachnu položte prsní stranou nahoru do pekáče a potřete ji medem. Med vytvoří na kůži nádhernou glazuru.
- Troubu předehřejte na 160°C. Ano, budeme péct pomalu a při nižší teplotě!
- Do pekáče nalijte vývar, přiklopte víkem a vložte do trouby.
- Pečte 2 hodiny, pak sundejte víkem a zvyšte teplotu na 190°C.
- Pečte dalších 30-40 minut, dokud nebude kůže krásně zlatohnědá a křupavá. Během pečení kachnu občas přelijte výpekem.
- Hotovou kachnu vyjměte z trouby a nechte 15 minut odpočinout před krájením. Tohle je důležité, aby se šťáva v mase rovnoměrně rozložila.
A je hotovo! Vaše dokonale pečená kachna je připravena ohromit všechny u svátečního stolu. Podávejte ji s tradičním červeným zelím a bramborovým knedlíkem, nebo zkuste něco netradičního – třeba pečené brambory s rozmarýnem a karamelizovanou cibulkou. Mňam!
Pečená kachna – Jak to dělají jinde
Pokud vás zajímá, jak na pečenou kachnu jinde, tady je skvělý recept od známého českého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Jeho tipy vás určitě inspirují!
Další tipy na vánoční recepty – chci jinam
Hledáte další inspiraci pro vánoční menu? Tady najdete spoustu dalších vánočních receptů, které vám zpříjemní sváteční dny.
Tak co, milé dámy, pustíte se do toho? Věřím, že s tímto receptem na pečenou kachnu oslníte každého, kdo zasedne k vašemu svátečnímu stolu. A nezapomeňte – to nejdůležitější není dokonalost, ale láska a pohoda, se kterou jídlo připravujete. Přeji vám krásné a chutné Vánoce plné rodinné pohody!