Obsah článku:
Pečená husa – tradiční vánoční recept
Milé dámy, vánoční stůl bez pečené husy? To by přece nešlo! Pojďme si společně připravit tohle lahodné jídlo, které provoní celý dům a rozzáří oči vašich blízkých. Pečená husa je klasika, na kterou nedá dopustit žádná správná hospodyňka. A víte co? S mým receptem to zvládnete levou zadní!
Pamatujete si na tu vůni, která se linula z babiččiny kuchyně, když pekla husu? Na tu křupavou kůrčičku a šťavnaté maso, které se jen rozplývalo na jazyku? Dnes si ukážeme, jak na to, abyste i vy mohly vytvořit tuhle kouzelnou atmosféru ve svém domově. Tak co, jdeme na to?
Seznam surovin
- 1 celá husa (cca 3-4 kg)
- 2 lžíce soli
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce drceného kmínu
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 jablka
- 1 lžíce medu
- 1 šálek vody
Postup receptu
- Husu důkladně omyjte a osušte papírovými utěrkami. Nezapomeňte odstranit vnitřnosti, pokud tam jsou.
- V misce smíchejte sůl, pepř a kmín. Touto směsí husu zevnitř i zvenku důkladně potřete.
- Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Udělejte malé zářezy do kůže husy a do každého zářezu vložte plátek česneku.
- Cibule oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Jablka omyjte a také nakrájejte na čtvrtky.
- Vnitřek husy naplňte částí nakrájených jablek a cibule. Zbytek dejte do pekáče kolem husy.
- Husu položte prsíčky nahoru do pekáče a potřete ji medem.
- Přelijte husu šálkem vody a pekáč přikryjte alobalem.
- Troubu předehřejte na 160°C a vložte do ní pekáč s husou.
- Pečte pomalu 3-4 hodiny, v závislosti na velikosti husy. Každou hodinu husu polévejte výpekem.
- Poslední hodinu pečení, až bude maso měkké, odstraňte alobal, husu odkryjte, slijte zbytek sádla, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte ji dozlatova. Kontrolujte, jestli se šťáva nepřipéká, podle potřeby přilévejte horkou vodu, aby kůže krásně zezlátla a byla křupavá.
- Propíchněte husu v nejsilnější části stehna. Pokud vyteče čirá šťáva, je husa hotová.
- Před krájením nechte husu 15-20 minut odpočinout.
A je hotovo! Vidíte, jak to krásně voní? Teď už jen prostřít stůl, nalít víno a zavolat rodinu k večeři. Pečená husa bude určitě hvězdou večera!
Jak to dělají jinde
Zajímá vás, jak peče husu slavná bogerka Florentýna – Kuchařka pro dceru? Podívejte se na jeho recept na pomalu pečenou husu. Možná vás inspiruje k dalším experimentům!
Pečená husa – videorecept na YouTube
Další tipy na vánoční recepty – chci jinam
Pokud vás zajímají i jiné vánoční recepty, mrkněte na naši sbírku vánočních receptů. Najdete tam spoustu inspirace pro celé svátky!
Tak co, už se těšíte, až tuhle dobrotu připravíte pro své blízké? Věřím, že s tímto receptem na pečenou husu si užijete nejen skvělé jídlo, ale i spoustu radosti při společném stolování. A nezapomeňte se pochlubit výsledkem na sociálních sítích – vaše přátelé budou žasnout!
Přeji vám krásné a chutné Vánoce plné rodinné pohody a lásky. A pamatujte, že nejlepší kuchařkou je ta, která vaří s láskou. Tak s chutí do toho!