Pečená husa

Pečená husa: Zažijte vánoční kouzlo ve vaší kuchyni!


Pečená husa – tradiční vánoční recept

Milé dámy, vánoční stůl bez pečené husy? To by přece nešlo! Pojďme si společně připravit tohle lahodné jídlo, které provoní celý dům a rozzáří oči vašich blízkých. Pečená husa je klasika, na kterou nedá dopustit žádná správná hospodyňka. A víte co? S mým receptem to zvládnete levou zadní!

Pamatujete si na tu vůni, která se linula z babiččiny kuchyně, když pekla husu? Na tu křupavou kůrčičku a šťavnaté maso, které se jen rozplývalo na jazyku? Dnes si ukážeme, jak na to, abyste i vy mohly vytvořit tuhle kouzelnou atmosféru ve svém domově. Tak co, jdeme na to?

Seznam surovin

  • 1 celá husa (cca 3-4 kg)
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce drceného kmínu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 jablka
  • 1 lžíce medu
  • 1 šálek vody

Postup receptu

  1. Husu důkladně omyjte a osušte papírovými utěrkami. Nezapomeňte odstranit vnitřnosti, pokud tam jsou.
  2. V misce smíchejte sůl, pepř a kmín. Touto směsí husu zevnitř i zvenku důkladně potřete.
  3. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Udělejte malé zářezy do kůže husy a do každého zářezu vložte plátek česneku.
  4. Cibule oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Jablka omyjte a také nakrájejte na čtvrtky.
  5. Vnitřek husy naplňte částí nakrájených jablek a cibule. Zbytek dejte do pekáče kolem husy.
  6. Husu položte prsíčky nahoru do pekáče a potřete ji medem.
  7. Přelijte husu šálkem vody a pekáč přikryjte alobalem.
  8. Troubu předehřejte na 160°C a vložte do ní pekáč s husou.
  9. Pečte pomalu 3-4 hodiny, v závislosti na velikosti husy. Každou hodinu husu polévejte výpekem.
  10. Poslední hodinu pečení, až bude maso měkké, odstraňte alobal, husu odkryjte, slijte zbytek sádla, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte ji dozlatova. Kontrolujte, jestli se šťáva nepřipéká, podle potřeby přilévejte horkou vodu, aby kůže krásně zezlátla a byla křupavá.
  11. Propíchněte husu v nejsilnější části stehna. Pokud vyteče čirá šťáva, je husa hotová.
  12. Před krájením nechte husu 15-20 minut odpočinout.

A je hotovo! Vidíte, jak to krásně voní? Teď už jen prostřít stůl, nalít víno a zavolat rodinu k večeři. Pečená husa bude určitě hvězdou večera!

Jak to dělají jinde

Zajímá vás, jak peče husu slavná bogerka Florentýna – Kuchařka pro dceru? Podívejte se na jeho recept na pomalu pečenou husu. Možná vás inspiruje k dalším experimentům!

Pečená husa – videorecept na YouTube

Další tipy na vánoční recepty – chci jinam

Pokud vás zajímají i jiné vánoční recepty, mrkněte na naši sbírku vánočních receptů. Najdete tam spoustu inspirace pro celé svátky!

Tak co, už se těšíte, až tuhle dobrotu připravíte pro své blízké? Věřím, že s tímto receptem na pečenou husu si užijete nejen skvělé jídlo, ale i spoustu radosti při společném stolování. A nezapomeňte se pochlubit výsledkem na sociálních sítích – vaše přátelé budou žasnout!

Přeji vám krásné a chutné Vánoce plné rodinné pohody a lásky. A pamatujte, že nejlepší kuchařkou je ta, která vaří s láskou. Tak s chutí do toho!

Sdílejte na:
Posted in Vánoční recepty and tagged , , , , , , , , , .