Bramborový salát je jednou z nejoblíbenějších příloh k masu, rybám nebo pečivu. Existuje mnoho způsobů, jak si ho připravit, a každý má svůj oblíbený recept.
V tomto článku vám představíme několik 15 variant bramborového salátu, které si můžete vyzkoušet doma. Ať už máte rádi tradiční salát s majonézou, lehký salát bez majonézy nebo něco mezi tím, najdete zde inspiraci pro svou kuchyni.
Klasický vánoční bramborový salát s majonézou
Tradiční vánoční salát recept je klasika, která se hodí k různým příležitostem. Je to ideální doplněk k řízkům, pečenému kuřeti nebo uzeninám. Tradiční klasický salát s majonézou je bohatý na chuť i kalorie, takže si ho dopřejte spíše občas než každý den.
Vánoční salát je ozdobou štědrovečerního stolu.
Suroviny:
- 1,5 kg brambor (varný typ A)
- 200 g celeru
- 200 g mrkve
- 50 g petržele
- 200 g cibule
- 200 g kyselých okurek
- 3 vejce na tvrdo
- 400 g majonézy Hellmans
- 1 lžičku plnotučné hořčice
- worcestrová omáčka
- pepř
- sůl
Volitelné suroviny:
- 150 g gothajského salámu
- 1 jablko
- 2 lžičky medu
Postup:
Brambory kupte varný typ A, který se hodí na saláty. Do salátu nepoužívám hrášek. Důležité je jablko, které salátu dodá svěží chuť. Připravíme si suroviny a větší mísu aby se nám do ní salát vešel. Zeleninu očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Brambory a zeleninu uvaříme do měkka.
Vejce uvaříme na tvrdo. Brambory, zeleninu i další suroviny nakrájíme na drobné kostičky, maximálně 1 x 1 cm, přidáme hořčici a majonézu. Opatrně promícháme, ale tak aby ze salátu nebyla kaše.
Nakonec dochutíme, solí, pepřem a pokud je salát málo kyselý můžeme přidat trochu nálevu z okurek. Hotový salát dáme vychladit do spíže nebo ledničky. A Štědrý večer může přijít. Vyzkoušejte tento nejlepší salát jaký jsem kdy ochutnal. Dobrou chuť!
Bramborový salát s jogurtem
Vánoční salát s jogurtem je odlehčená varianta vánoční klasiky. V každé rodině mají svůj tajný recept, který se dědí z matky na dceru nebo z otce na syna. Dlouho jsem recept vylepšovala tak aby odpovídal dnešní moderní době.
Byl chutný, ale pokud možno nízkotučný. Použila jsem tradiční recept naší milované babičky a vylepšila jsem ho řeckým jogurtem s 0% tuku a jablkem.
Tajný tip je přidání dvou lžiček medu. Salát je lehký a zdravější než klasický recept. To platí hlavně pro ty co mají problémy s žlučníkem jako já. Dobrou chuť!
Suroviny:
- 1,5 kg brambor (varný typ A)
- 200 g celeru
- 200 g mrkve
- 50 g petržele
- 200 g cibule
- 200 g kyselých okurek
- 3 vejce na tvrdo
- 200 g majonézy light Hellmans
- 200 g řeckého jogurtu 0% tuku
- 1 lžičku plnotučné hořčice
- worcestrová omáčka
- pepř
- sůl
Volitelné suroviny:
- 150 g gothajského salámu
- 1 jablko
- 2 lžičky medu
Postup:
Brambory kupte varný typ A, který se hodí na saláty. Do salátu nepoužívám hrášek. Důležité je jablko, které salátu dodá svěží chuť.
Připravíme si suroviny a větší mísu aby se nám do ní salát vešel. Zeleninu očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Brambory a zeleninu uvaříme do měkka. Vejce uvaříme na tvrdo.
Brambory, zeleninu i další suroviny nakrájíme na drobné kostičky, maximálně 1 x 1 cm, přidáme hořčici a majonézu smíchanou s nízkotučným hustým jogurtem. Opatrně promícháme, ale tak aby ze salátu nebyla kaše.
Nakonec dochutíme, solí, pepřem a pokud je salát málo kyselý můžeme přidat trochu nálevu z okurek. Hotový salát dáme vychladit do spíže nebo ledničky. A Štědrý večer může přijít. Vyzkoušejte tento nejlepší salát jaký jsem kdy ochutnal. Dobrou chuť!
Vídeňský bramborový salát
Oblíbený odlehčený salát bez majonézy od našich jižních sousedů. Do zálivky se používá pouze vývar, ocet a olej.
Suroviny:
- 1 kg vařených brambor
- 1 cibule (může být i červená)
- 300 ml vývaru
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 3 lžíce octa
- 50 ml oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Uvaříme salátové brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a oloupáme je. Teplé brambory nakrájíme na plátky do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli. Může být i červená. Salát ochutíme octem a olejem a přelijeme ho horkým bujónem. Osolíme a opepříme. Opatrně promícháme. Dobrou chuť!
Rakouský bramborový salát
Oblíbený odlehčený salát bez majonézy od našich jižních sousedů. Do zálivky se používá pouze vývar, ocet a olej.
Suroviny:
- 1 kg vařených brambor
- 1 cibule (může být i červená)
- 300 ml vývaru
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 3 lžíce octa
- 50 ml oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Uvaříme salátové brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a oloupáme je. Teplé brambory nakrájíme na plátky do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli.
Může být i červená. Salát ochutíme octem a olejem a přelijeme ho horkým bujónem. Osolíme a opepříme. Opatrně promícháme. Dobrou chuť!
Francouzský bramborový salát Nicoise
Suroviny:
Postup:
Vařené brambory ve slupce nemusíme loupat nakrájíme je na čtvrtky, salát posekáme, vejce uvaříme natvrdo a rozkrájíme je také na čtvrtky. Fazolky pokrájíme a přidáme je k bramborám stejně tak tuňák rozdělený vidličkou. Olivový olej smícháme s octem a hořčicí, osolíme, opepříme a přelijeme salát.
Lehký bramborový salát s koprem a kapary
Oblíbený odlehčený salát bez majonézy je ideální jako rychlá letní večeře nebo příloha ke grilovanému lososu. Do zálivky se používá pouze citron a olej.
Suroviny:
- 1 kg vařených brambor
- 1 červená cibule
- 1 salátová okurka
- 1 lžička hořčice
- 1 hrst nasekaných kaparů
- 1 lžíce citronové šťávy
- 50 ml olivového oleje
- sekaný čerstvý kopr
- sůl
- pepř
Postup:
Uvaříme salátové brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a oloupáme je. Teplé brambory nakrájíme na plátky do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli na kostičky, nasekané kapary a kopr a salátovou okurku na velmi tenké plátky (okurku důkladně omyjte a nastrouhejte i s slupkou).
Salát ochutíme citronem, hořčicí a olejem. Osolíme a opepříme. Opatrně promícháme. Dobrou chuť!
Bramborový salát bez majonézy
Oblíbený odlehčený salát bez majonézy je ideální jako rychlá letní večeře. Do zálivky se používá pouze citron a olej.
Suroviny:
- 1 kg vařených brambor
- 1 červená cibule
- 1 salátová okurka
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 50 ml olivového oleje
- sekaný čerstvý kopr
- sůl
- pepř
Postup:
Uvaříme salátové brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a oloupáme je. Teplé brambory nakrájíme na plátky do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli na kostičky, nasekaný kopr a salátovou okurku na velmi tenké plátky (okurku důkladně omyjte a nastrouhejte i s slupkou).
Salát ochutíme citronem, hořčicí a olejem. Osolíme a opepříme. Opatrně promícháme. Dobrou chuť!
Letní bramborový salát
Letní salát je lehká a osvěžující varianta, která se skvěle hodí k grilovanému masu nebo zelenině. Letní salát je bez majonézy, takže je méně tučný a kalorický než tradiční recept.
Suroviny:
- 1 kg vařených brambor
- 1 cibule (může být i červená)
- 1 salátová okurka
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 50 ml oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Uvaříme salátové brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a oloupáme je. Teplé brambory nakrájíme na plátky do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli na kostičky a salátovou okurku na plátky. Salát ochutíme citronem, hořčicí a olejem. Osolíme a opepříme. Opatrně promícháme. Dobrou chuť!
Německý bramborový salát
Oblíbený odlehčený salát bez majonézy od našich západních sousedů. Do zálivky se používá pouze ocet a olej.
Suroviny:
- 1 kg vařených brambor
- 1 cibule (může být i červená)
- 6 ks sterilovaných okurek
- 3 lžíce octa
- 50 ml láku z okurek
- sůl
- pepř
Postup:
Uvaříme salátové brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a oloupáme je. Teplé brambory nakrájíme na plátky do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli a sterilované okurky. Cibule může být i červená. Salát ochutíme octem a olejem. Osolíme a opepříme. Opatrně promícháme. Dobrou chuť!
Bavorský bramborový salát - Kartoffel-Gurken-Salat
Oblíbený odlehčený salát bez majonézy od našich bavorských sousedů zpoza Šumavy. Do zálivky se používá pouze vývar, ocet a olej.
Suroviny:
- 1 kg vařených brambor
- 1 cibule (může být i červená)
- 300 ml vývaru
- malá salátová okurka
- 3 lžíce octa
- 50 ml oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Uvaříme salátové brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a oloupáme je. Teplé brambory nakrájíme na plátky do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli a na tenká kolečka nakrájenou salátovou okurku. Salát ochutíme octem a olejem a přelijeme ho horkým bujónem. Osolíme a opepříme. Opatrně promícháme. Dobrou chuť!
Bramborový salát na chlebíčky
Velmi rychlá bramborová pomazánka na chlebíčky.
Suroviny:
- 3 velké vařené brambory
- 3 vejce natvrdo
- 1 ks sterilovaná okurka
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
Postup:
Připravíme si suroviny podle seznamu. Brambory uvaříme na měkko, vejce natvrdo. Brambory, vejce na tvrdo a kyselou okurku nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme majonézu a hořčici. Osolíme a opepříme. Vše důkladně zamícháme.
Moravský bramborový salát bez majonézy
Oblíbený odlehčený bramborový salát bez majonézy z Moravy. Do zálivky se používá pouze cukr, voda, ocet a olej.
Suroviny:
- 1 kg vařených brambor
- 1 cibule
- 5 ks vajec vařených na tvrdo
- 5 ks sterilovaných okurek
- 3 lžíce octa
- cukr krystal
- pitná voda
- 50 ml oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Uvaříme salátové brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a oloupáme je. Teplé brambory nakrájíme na plátky do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli, okurky a vejce. Salát ochutíme zálivkou z cukru, octa a olejem. Osolíme a opepříme. Opatrně promícháme. Dobrou chuť!
Hospodský bramborový salát
Obyčejný rychlý bramborový salát bez majonézy jaký se dělá v každé druhé hospodě. Do zálivky se používá pouze cukr, voda, ocet a olej.
Suroviny:
- 1 kg vařených brambor
- 1 cibule
- 5 ks sterilovaných okurek
- 3 lžíce octa
- cukr krystal
- pitná voda
- 50 ml oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Uvaříme salátové brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a oloupáme je. Teplé brambory nakrájíme na plátky do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli a okurky. Salát ochutíme zálivkou z cukru, octa a olejem. Osolíme a opepříme. Opatrně promícháme. Dobrou chuť!
Tyrolský bramborový salát
Oblíbený odlehčený bramborový salát bez majonézy od našich tyrolských sousedů. Do zálivky se používá pouze vývar, ocet a olej.
Suroviny:
- 1 kg vařených brambor
- 1 cibule (může být i červená)
- 300 ml vývaru
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 3 lžíce octa
- 50 ml oleje
- čerstvá petrželová nať
- sůl
- pepř
Postup:
Uvaříme salátové brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a oloupáme je. Teplé brambory nakrájíme na plátky do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli a petrželovou nať. Může být i červená. Salát ochutíme octem a olejem a přelijeme ho horkým bujónem. Osolíme a opepříme. Opatrně promícháme. Dobrou chuť!
Slovenský bramborový salát
Oblíbený odlehčený bramborový salát bez majonézy od našich východních sousedů. Do zálivky se používá pouze ocet a olej.
Suroviny:
- 1 kg vařených brambor
- 1 cibule (může být i červená)
- 3 lžíce octa
- 50 ml oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Uvaříme salátové brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a oloupáme je. Teplé brambory nakrájíme na plátky do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli. Může být i červená. Salát ochutíme octem a olejem. Osolíme a opepříme. Opatrně promícháme. Dobrou chuť!
Historie bramborového salátu - Salát Olivier
Víte že český bramborového salát pochází z carského Ruska poloviny 19. století? V Moskvě v té době byla oblíbená luxusní restaurace Hermitage s belgickým šéfkuchařem Lucienem Olivierem, který salát jako první připravil. Podle něj mu Rusové říkají Salát Olivier a jedí ho na Slivestra k šampaňskému. Jako suroviny se nejčastěji používají: vařené brambory, sterilované okurky, hrášek, vejce, mrkev a vařené kuřecí maso nebo nakládaný sleď a majonéza. Další zajímavosti o vzniku bramborového salátu na stránkách Wikipedie.
A to je konec článku na téma "Bramborový salát". Doufám, že se vám líbil a že vás inspiroval k vyzkoušení některého z receptů. Bramborový salát je skvělá příloha, kterou si můžete přizpůsobit podle svých preferencí a sezóny. Ať už máte rádi tradiční, letní, obyčejný nebo vánoční bramborový salát, nezapomeňte si ho vychutnat s láskou a radostí.