Obsah článku:
Dýňová polévka – hřejivá chuť podzimu
Dýňová polévka patří mezi nejoblíbenější podzimní dobroty. Je to skvělý způsob, jak si užít bohatou chuť dýní a lahodné aroma vůní koření. Ukážu vám, jak si jednoduše připravit tu nejlepší krémovou dýňovou polévku, se kterou vás zaručeně ohřeje i v těch nejchladnějších dnech.
Dýňová polévka – Seznam surovin:
- 1 kg hokaido nebo hokkaido dýně
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 400 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- Sůl a pepř
- Strouhaný muškátový oříšek
- Zakysaná smetana na dochucení
Dýňová polévka – Postup:
1. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na kousky.
2. Na olivovém oleji opečte najemno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Orestujte je do zlatova.
3. Přidejte kousky dýně a zalijte zeleninový vývarem. Dochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
4. Vařte do změknutí dýně, asi 20-25 minut.
5. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem nebo v klasickém mixéru na hladkou krémovou konzistenci.
6. Na závěr vmíchejte smetanu a ještě chvilku povařte.
7. Servírujte ozdobené lžící zakysané smetany.
Jak to dělají jinde
Vyzkoušejte například krémovou dýňovou polévku od Florentýny, slavné české food-blogerky která píše blog Kuchařka pro dceru.
Hokaido polévka s kokosovým mlékem – Roman Paulus – Kulinářská Akademie Lidlu
Další tipy na vánoční recepty – chci jinam
Více vánočních receptů najdete zde