Lehký bramborový salát

Lehký vánoční bramborový salát od babičky

Vánoční bramborový salát je ozdobou štědrovečerního stolu. V každé rodině mají svůj tajný recept, který se dědí z matky na dceru nebo z otce na syna. Dlouho jsem recept vylepšovala tak aby odpovídal dnešní moderní době. Byl chutný, ale pokud možno nízkotučný. Použila jsem tradiční recept naší milované babičky a vylepšila jsem ho řeckým jogurtem s 0% tuku a jablkem. Tajný tip je přidání dvou lžiček medu. Salát je lehký a zdravější než klasický recept. To platí hlavně pro ty co mají problémy s žlučníkem jako já. Dobrou chuť!

Suroviny na bramborový salát:

  • 1,5 kg brambor (varný typ A)
  • 200 g celeru
  • 200 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 200 g cibule
  • 200 g kyselých okurek
  • 200 g gothajského salámu
  • 1 jablko
  • 6 vajec na tvrdo
  • 200 g majonézy light Hellmans
  • 200 g řeckého jogurtu 0% tuku
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • worcestrová omáčka
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžičky medu

Postup:

Brambory kupte varný typ A, který se hodí na saláty.  Do salátu nepoužívám hrášek. Důležité je jablko, které salátu dodá svěží chuť. Připravíme si suroviny a větší mísu aby se nám do ní salát vešel. Zeleninu očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Brambory a zeleninu uvaříme do měkka. Vejce uvaříme na tvrdo. Brambory, zeleninu i další suroviny nakrájíme na drobné kostičky, maximálně 1 x 1 cm, přidáme hořčici a majonézu smíchanou s nízkotučným hustým jogurtem. Opatrně promícháme, ale tak aby ze salátu nebyla kaše. Nakonec dochutíme, solí, pepřem a pokud je salát málo kyselý můžeme přidat trochu nálevu z okurek. Hotový bramborový salát dáme vychladit do spíže nebo ledničky. A Štědrý večer může přijít. Vyzkoušejte tento nejlepší bramborový salát jaký jsem kdy ochutnal. Dobrou chuť!

Historie bramborového salátu:

Víte že český bramborového salát pochází z carského Ruska poloviny 19. století? V Moskvě v té době byla oblíbená luxusní restaurace Hermitage s belgickým šéfkuchařem Lucienem Olivierem, který salát jako první připravil. Podle něj mu Rusové říkají Salát Olivier a jedí ho na Slivestra k šampaňskému.  Další zajímavosti o vzniku bramborového salátu  na stránkách společnosti Hellmans.

Posted in Vánoční recepty.