Domácí vánoční punč je oblíbený vánoční nápoj, který vás o vánocích zahřeje a navodí tu pravou vánoční atmosféru. Nechybí na žádném vánočním stole. Při sklence silného punče pod vánočním stromkem se krásně povídá v kruhu rodinném, vyprávějí se vánoční historky a vzpomíná se na dětství.
Vánoční punč pochází z Indie. Punč je odvozen od indického výrazu Panča = pět. Tolik bylo původně ingrediencí pro výrobu punče. Do Evropy z Indie dovezla punč v 17. století Britská Východoindická společnost.
Závěrem článku si popíšeme výrobu dětského punče aby ani vaše děti nepřišly zkrátka.
Obsah článku:
Suroviny na vánoční punč (4 porce):
- 500 ml červeného vína
- 400 ml černého čaje
- 1 pomeranč nebo 200 ml pomerančové šťávy
- 1 citrón
- 150 dkg cukru krupice
- 200 ml rumu
- hřebíček
- celá skoříce
- jahodový kompot
Postup:
Připravíme si suroviny podle seznamu. Chcete-li silnější vánoční punč, přidejte více rumu nebo pokud ho máte rádi sladší přidejte více cukru. Do hrnce nalijte červené víno a černý čaj a pomalu směs zahřívejte. Přidejte plátky citrónu a skořici s hřebíčkem.
Do nahřátých teplu odolných skleniček připravte rum s nakrájenými kousky ovoce. Jakmile je směs vína a čaje dobře prohřátá, přelijte ji přes sítko do připravených varných skleniček s rumem a ovocem.
Směs vína a čaje v žádném případě nevařte, protože by se z vína rychle odpařil alkohol. Vánoční punč ve sklenicích ozdobte polovinou plátku pomeranče nebo citronu nebo jiného ovoce a případně doslaďte.
Videorecept:
Názorný videorecept se sympatickou mladou dívkou aneb ukázaná platí.
Dětský punč:
Dětský punč připravíme jednoduše tak, že vynecháme alkohol a místo něj dáme pro chuť tři lžíce opraných rozinek a cukr můžeme nahradit zdravějším medem. A děti budou mít pocit, že pijí pravý punč.
Dobrou chuť!
Tak a vánoční punč je hotový! Další recepty na vánoční a štědrovečerní jídla naleznete na našich stránkách v rubrice Recepty. Dostanete se tam kliknutím na zelené tlačítko níže. Recept si můžete vytisknout nebo poslat kamarádkám pomocí sociálních tlačítek pod článkem.