Linecké cukroví nebo také linecká kolečka jsou po vanilkových rohlíčkách nejoblíbenější vánoční cukroví. Tady je osvědčený hrníčkový recept.
Obsah článku:
Suroviny na linecké cukroví:
Na linecké těsto:
- 200 g másla
- 100 g cukr moučky
- 300 g hladké mouky
- 3 ks žloutků
- 1 sáček vanilkového cukru
- nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu, chemicky neošetřeného
Ostatní suroviny a pomůcky:
- vykrajovátka na linecké cukroví (kolečka)
- papír na pečení
- Sklenička (asi 200 g) rybízové nebo šípkové marmelády na slepování
Postup:
Připravíme si suroviny podle seznamu. Suroviny si můžete připravit také pomocí hrníčků v poměru 1 : 2 : 3, to znamená 1 hrneček cukru, 2 hrnečky másla, 3 hrnečky mouky. Říká se tomu hrníčkový recept a některé hospodyňky to mají rády pro jednoduchost přípravy. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout.
Vybereme si dostatečně velkou mísu na zadělání těsta. Do mísy nejprve prosejeme cukr. V míse utřete změklé máslo s prosátým moučkovým cukrem. Přidáme žloutky. Na tuto směs prosijte mouku a přidejte vanilkový cukr a citronovou kůru. Zpracujte těsto a nechte ho odpočinout v lednici několik hodin, případně přes noc. Před válením nechte těsto trochu změknout.
Na válu posypaném moukou vyválejte tenkou placku asi 2 mm silnou. Vykrajovátky na linecká kolečka z těsta vykrojíme kolečka. Pokud nemáte speciální vykrajovátka můžete použít malou tenkostěnou skleničku o průměru asi 3 centimetry. Středový otvor, kterým je vidět zavařenina, vykrajovala naše babička náprstkem na šití.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vykrájená kolečka klaďte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 5–10 minut dozlatova. Kontrolujte upečení a v polovině otáčejte plechy, aby se všechna kolečka opekla sejnoměrně. Pokud jsou kolečka upečená do růžova vyjmeme plechy pomocí chňapky z trouby.
Kolečka slepujte lineckou (rybízovou nebo šípkovou) zavařeninou. Slepená kolečka můžete ale nemusíte posypat moučkovým cukrem a skládáme je do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.
Videorecept na linecké těsto od cukrářky Mirky van Gils Slavíkové na YouTube:
Videorecept na linecké cukroví od šéfkuchaře Romana Pauluse:
Linecké cukroví – Roman Paulus – Kulinářská Akademie Lidlu
A můžou přijít Vánoce. Dobrou chuť!
Tak a linecké cukroví máte hotové. Do čeho se pustíte dále? Inspiraci na jiný druh vánočního cukroví naleznete na našich stránkách v rubrice recepty na vánoční cukroví. Recept si můžete vytisknout nebo poslat kamarádkám pomocí tlačítek pod článkem.