svařák svařené víno recept

Svařené víno – svařák

Svařené víno neboli lidově svařák je oblíbený vánoční alkoholický nápoj. Naši předkové věděli co je na podzim a v zimě zahřeje. Většinou se dělá svařené červené víno, ale někdo má rád svařák z bílého vína.

Na víně opravdu nešetřete. Z nekvalitního vína dobrý nápoj prostě neuděláte. Recept je zde.

Suroviny:

  • 0,7 l kvalitního červeného vína
  • 150 ml vody
  • 4 lžice krupicového cukru
  • 1 ks celé skořice
  • 4 ks hřebíčků
  • 1 ks badyánu
  • 1 ks pomeranče
  • citronová štáva

Postup:

Připravíme si suroviny podle seznamu. Do dostatečně velkého hrnce dáme vodu. Nasypeme cukr. Můžeme použít i aromatický třtinový nebo trochu medu. Přidáme koření na svařené víno. Skořici, hrebíček a badyán.

Do vody vložíme také tři kolečka důkladně kartáčkem omytého pomeranče nejlépe bio. Vaříme asi 10 minut. Podle potřeby dolíváme vodu.

Pak nalijeme do hrnce víno. Pozor! Víno jenom ohřejeme! V žádném případě ho nevaříme! Odpařil by se alkohol. Svařák ochutnáme, podle potřeby dosladíme nebo ochutíme citronovou šťávou.

Svařené víno nalijeme nejlépe do silnostěnných sklenic. Sklenice ozdobíme kolečkem pomeranče.

Svařák z bílého vína:

Svařené bílé víno je lehčí a méně sladké. Připravuje se podobně, ale místo pomeranče se dává grep růžový nebo bílý. Dobré je také kolečko limety.

Videorecept:

Názorný videorecept aneb ukázaná platí.

Dobrou chuť!

Tak a Svařák je hotový! Další recepty na vánoční a štědrovečerní jídla naleznete na našich stránkách v rubrice Recepty. Dostanete se tam kliknutím na zelené tlačítko níže.

Recept si můžete vytisknout nebo poslat kamarádkám pomocí sociálních tlačítek pod článkem.


Posted in Vánoční recepty.