Vánoční hvězda a její pěstování

Vánoční hvězda je u nás zažitá přezdívka pro rostlinu Pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima) z čeledi pryšcovitých. Ve Spojených státech se jí říká Poinsettia podle velvyslance Joela Robertse Poinsetta, který rostlinu z Mexika do Spojených států v roce 1825 přivezl. V Turecku jí Turci říkají podle svého národního hrdiny „Atatürk´s flower“. Pochází z Mexika a Střední […]

více ...

Linecké cukroví

Linecké cukroví nebo také linecká kolečka jsou po vanilkových rohlíčkách nejoblíbenější vánoční cukroví. Tady je osvědčený hrníčkový recept. Suroviny na linecké cukroví: Na linecké těsto: 200 g másla 100 g cukr moučky 300 g hladké mouky   3 ks žloutků   1 sáček vanilkového cukru nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu, chemicky neošetřeného Ostatní suroviny […]

více ...

Vosí hnízda

Vosí hnízda nebo na Moravě se jim říká včelí úly jsou po vanilkových rohlíčkách a lineckém cukroví nejoblíbenější vánoční cukroví. Nechybějí na žádném vánočním stole. Oproti jiným receptů má výhodu, že se jedná o nepečené cukroví. Suroviny na vosí hnízda: Na těsto: 160 g dětských piškotů 150 g moučkového cukru 60 g másla 2 lžíce […]

více ...

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jak je dělala naše babička. Jako děti jsme je milovali. Věřím že budou chutnat i vám. Suroviny na vanilkové rohlíčky: Na těsto: 200 g másla   80 g cukr moučky   80 g vlašských ořechů 280 g hladké mouky    2 ks žloutků potravinářská folie papír na pečení Na obalení: 200 g moučkového […]

více ...

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky, které jsou hned měkké. Vánoční perníčky patří na tradiční vánoční stůl. Každá kuchařská kniha vám doporučí, péci perníčky aspoň tři týdny před Vánocemi aby se rozležely. To neplatí pro tento recept. Tyto vánoční perníčky jsou hned měkké. Součástí receptu je i postup na zdobení perníčků a recept na bílkovou polevu na perníčky. Suroviny […]

více ...

Kokosky z bílků

Kokosky z bílků jsou patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Nechybějí na žádném vánočním stole. Suroviny na kokosky z bílků: Na těsto: 250 g bílků 430 g krupicového cukru 250 g strouhaného kokosu pečící papír cukrářský sáček (nemusí být) Postup: Připravíme si suroviny podle seznamu. Do mísy nejprve prosejeme cukr. Připravte si vodní lázeň. Jak na […]

více ...

Makronky

Makronky jsou oblíbený moderní vánoční recept. Jsou velmi oblíbené ve Francii. K výrobě jsou potřeba jen tři základní suroviny: bílky, cukr a mandle. Recept je podle cukrářky Ivety Fabešové. Nechybí na žádném vánočním stole. Suroviny na Makronky: 200g jemně mletých mandlí 200g cukr krupice 200g moučkový cukr 750g bílků potravinářské barvivo - různé barvy 50ml […]

více ...

Kokosové cukroví

Kokosové cukroví je velmi chutné vánoční cukroví. Hlavní ingrediencí je kokosová moučka nebo strouhaný kokos. Nesmí chybět na žádném vánočním stole. Suroviny na kokosové cukroví: Na těsto: Hladká mouka 250 g Kokosová moučka nebo strouhaný kokos 100 g Moučkový cukr 60 g Vanilkový cukr 1 ks Máslo nebo rostliný tuk 220 g Vejce 1 ks […]

více ...

Rafaelo kuličky ze Salka

Rafaelo kuličky ze Salka chuťově i vzhledově k nerozeznání od originálu! Dělali jsme doma chuťové testy a nikdo nepoznal rozdíl. Kuličky patří mezi nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Nechybí na žádném vánočním stole. Poznámka: Salko je kondenzované slazené mléko v plechovce. Suroviny na Rafaelo kuličky ze Salka: 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka Salko 200 g strouhaného […]

více ...